"Wil ik in de horecasector blijven werken of wil ik wat anders gaan doen?"

15 september 2023

Terug

Zoals velen weten, is er een groot tekort aan goed technisch geschoold personeel. Dit terwijl de ontwikkelingen in de techniek razendsnel gaan. Willen we de vraag aankunnen moeten we het aanbod gaan stimuleren. Niet alleen jonge aanwas, maar ook zij-instromers kunnen de techniekbranche verder helpen. Daarom willen we mensen enthousiast maken voor de installatietechniek! Maar hoe werkt zoiets?

Switch naar Techniek helpt hierbij; dit is een opleidingstraject waarbij het opleiden van nieuw talent binnen de technische sectoren centraal staat. Het doel hiervan is om de groep met goed technisch geschoold personeel te vergroten. Deze opleiding kan in tien weken doorlopen worden. Marijn Verdoold waagde de stap en vertelt ons zijn verhaal!

 

‘Dat hele Covid zette mij aan het denken’

“Begin 2021 ben ik gestart met een opleiding via Switch naar Techniek. Jaren heb ik in Dalen in de horeca gewerkt maar de coronacrisis zette mij aan het denken; wil ik in deze sector blijven werken of wil ik wat anders gaan doen?”

“De installatietechniek interesseerde mij altijd al wel maar hier heb ik nooit wat mee gedaan. Dit lag namelijk best wel buiten mijn comfortzone. Doordat ik veel tijd over had door de coronacrisis, kreeg ik de kans om deze interesse verder uit te zoeken. Ik solliciteerde naar de vacature van monteur zonnepanelen bij Morrenhof-Jansen. Dit leek mij een goede functie om als starter in de techniek mee te beginnen, mits je geen hoogtevrees hebt natuurlijk!”

 

Geswitched zonder spijt

“Ik werd aangenomen en kreeg de kans om deel te nemen aan de eerste groep die zich via Switch naar Techniek liet omscholen. Tijdens deze opleiding heb ik de basisprincipes van elektra geleerd. Ik ging drie dagen naar school (maandag t/m woensdag) en werkte twee dagen (donderdag en vrijdag). Wanneer je nog geen werk hebt tijdens dit traject, loop je één dag stage. Op de dagen dat ik naar school ging had ik ’s ochtends theorie- en ’s middags praktijklessen. Ook waren er sessies die bijdroegen in je persoonlijke groei (soft skills).

De meeste studenten hebben een jobcoach die met je in gesprek gaat om te kijken waar je interesses en kwaliteiten liggen om een passende baan te vinden. Omdat ik al een baan had bij Morrenhof-Jansen, was dit voor mij niet nodig. Wel werd er buiten de algemene lessen ook individueel op mijn interesses ingegaan. In mijn geval was dat het leren van de theorie en praktijk van meterkasten; dit kon ik goed gebruiken voor mijn werk in de zonnepanelen.”

“Doordat ik op de HAVO het profiel ‘natuur en techniek’ heb gevolgd, was de opleiding voor mij redelijk makkelijk te doorlopen. Je leert veel basisprincipes maar omdat de HAVO toch alweer lang was geleden, was het fijn om dit te herhalen.”

“Via dit werk- en leertraject heb ik mij ontwikkeld tot monteur zonnepanelen. Op dit moment loop ik met twee collega’s mee. In de toekomst wil ik zeker doorgroeien tot eerste monteur zonnepanelen. Het lijkt mij mooi om dan bijvoorbeeld zelf een hulpmonteur op te leiden.”

“Al met al ben ik erg enthousiast over het hele ‘Switch naar Techniek’ traject en zou ik dit iedereen aanraden!”

De Morrenhof-Jansen app

Elke dag op de hoogte van de uit te voeren werkzaamheden!